Rik på pant, är det möjligt? Pantportföljen 1.0

Rik på pant är det möjligt

Rik på pant, är det möjligt? Pantportföljen 1.0

Ibland hör man historier om personer, eller kanske snarare profiler, i olika städer runtom i landet som levt ett liv som hemlös men i själva verket vid dödstillfället varit god för miljoner på börsen och blivit rik på pant. Ofta avfärdar man det som just en historia eller en sägen. Men, som ordspråket lyder, ingen rök utan eld! Eller?

Sverige är ett av de länder i världen som återvinner flest burkar och flaskor. Personligen skulle jag aldrig slänga pant men samtidigt uppskattar jag att 90% av min umgängeskrets inte alls pantar. Det är självklart helt genomvidrigt av fler orsaker. Dels av miljöskäl men för mig som ekonomi- och aktieintresserad är det framförallt att betrakta som kapitalförstöring!

Panta flaskor och bli rik på pant

För att ge det här projektet lite kontext och rätt förutsättningar så har jag dels grävt igenom en hel del statistik från bland annat Pantamera (som ju driver pantsystemet och alla pantmaskiner för burkar och flaskor i Sverige).

I Sverige pantas 232 förpackningar om året per person, låt oss anta att det är hälften burkar och hälften flaskor. Då ser ekonomin ut så här: 116 x 1 kr + 116 x 2 kr = 348 kr. Alltså 29 kronor per månad vilket kanske inte gör en rik på att panta burkar men som jag nämnde ovan är jag nog bättre än genomsnittet på att panta. Och tillåter vi oss att tänka tillbaka på dessa profiler från barndomens historier om personer som blivit rik på pant så har de nog legat i lite mer än att panta 1 burk per dag eller 1 PET-flaska varannan dag per månad.

Nu kommer vi till en del där vi helt enkelt får göra några antaganden, vi som pantar har ibland mött en eller flera personer i kön till pantautomaterna som har en eller flera sopsäckar med pant. Dessa får väl i sammanhanget klassas som professionella pantare, en sopsäck med pant kan innehålla så mycket som 150-200 kronor. Om vi istället tillåter oss att tänka att en pantare som är bättre än genoomsnittet kanske pantar en papperspåse i veckan så hamnar vi snarare på 30-40 kronor per påse.

Med dessa antaganden skulle sparandet kunna se ut så här 160 kr (40 kr x 4 veckor) per månad vilket ger 1 920 kronor per år. Med en avkastning på 7 % per år skulle det i så fall ta ungefär 53 år att uppnå en miljon (i ett tidigare inlägg skrev jag om den så kallade ränta på ränta-effekten, läs det gärna här).

Investeringsstrategier introducerar Pantportföljen 1.0

Okej, så kan man bli rik på att panta? Låt oss ta reda på det. I en serie inlägg kommer jag redovisa hur mycket jag själv pantar och sätta in de pengarna på ett eget ISK där vi kan följa utvecklingen. Så nu börjar vi med den nya Pantportföljen!

2 svar på ”Rik på pant, är det möjligt? Pantportföljen 1.0”

Lämna en kommentar