Extrema spartips – Bli rik genom att leva fattigt

Extrema spartips - Bli rik genom att leva fattigt

Extrema spartips – Bli rik genom att leva fattigt

För den som vill åstadkomma stora ting när det kommer till att bygga välfärd och ekonomisk trygghet så handlar väldigt mycket om vilken summa man kan avvara till sitt sparande varje månad. Det låter tråkigt men det är den enkla sanningen. Och för att strö salt i såren på dig som (eventuellt) omotiverad sparare så finns det ett välkänt ordspråk som ringar in just det, nämligen: Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna som gör skillnad. Men häng inte läpp utan läs vidare i inlägget för vi har samlat några av de mest extrema spartips som finns!

De 10 mest extrema spartips som finns

Vi håller det enkelt, här kommer en lista på extrema spartips så håll i er.

  1. Utnyttja dina förmåner till max, ät mycket frukt på jobbet om de har fria fruktskålar. Ta gärna med en extra banan hem och dryga ut kvällsgröten med så sparar du även lite havregryn!
  2. Det här är ingen nyhet, alla skämtar om det här, men på riktigt. Gör det bara. Bajsa inte hemma, gör det på jobbet. Eller i tvättstugan, på gymmet, hos kompisen osv. Inte för att toalettpapper är osedvanligt dyrt utan för att när du spolar så gör du åt ofantliga mängder vatten.
  3. På tal om att spola, gör inte det mer än en gång om dagen. Om du anammar tipset om att uträtta nummer två utanför hemmet så finns ingen anledning att spola efter varje toabesök hemma, en gång per dygn räcker gott.
  4. Gör storkok, ät alltid matlåda och framförallt: Ät mindre portioner. Men legenden, sparekonomen och VD:n Günther Mårder har också tipsat om att besöka lunchrummet på jobbet när kollegorna börjat bli mätta. Då kan den som lever utan skam i kroppen norpa åt sig resterna från deras tallrikar. Alldeles gratis!
  5. Slå två flugor i en smäll, skippa både transport och gymkort. Både buss- eller bilresor kostar förmodligen flera hundralappar, eller till och med tusenlappar, varje månad. Gymkort likaså men genom att skippa dyra transporter och istället gå eller cykla till jobbet så slår du två flugor i en smäll.
  6. Om du åker på tjänsteresa, spara traktamentet! Traktamente är den skattefria ersättning man får del av när man bor och jobbar borta. Om du har förmånen att få resa i jobbet så spara traktamentet, ta med dig snabbnudlar och värm i vattenkokaren på hotellrummet, ta med dig en extra smörgås från hotellfrukosten. Detta kan generera extra sparande på flera tusen per år!
  7. Spä ut mjölken. Ja, det låter äckligt men är väldigt effektivt. Köp standardmjölk med 3 % fetthalt och blanda den med hälften vatten, det ger en mjölk med fetthalt 1,5 % precis som mellanmjölk. Barnen märker i alla fall ingen skillnad!
  8. Detta är nog inget tips som får dig att höja på ögonbrynen men får ändå klassas som extremt idag. Åtminstone extremt ovanligt. Nämligen att hoppa över alla streamingtjänster så som Netflix och Viaplay. Nöj dig med SVT som är gratis eller försöka att låna inlogg av kompisar!
  9. Anamma din inre Ove Sundberg! Sluta konsumera och börja låna. Det är faktiskt ett sparknep både för plånboken men också miljön. De flesta människor du känner kommer inte kunna säga nej till dig ens om de vill.
  10. Erbjud dig att ta med panten (och soporna) hem från kompisen, festen eller middagen. Hjälp äldre grannar att handla och säg att du kan ta med deras återvinning samtidigt. Du kommer att bli omtyckt som en snäll och omtänksam person men i själva verket blir du i hemlighet rik på pantpengar!

Mer inspiration för omotiverade sparare

Det är många som försökt sig på det här med att leva snålt i perioder för att kunna spara mer men det finns också många som kanske måste leva väldigt sparsamt för att få ekonomin att gå ihop. Oavsett vilken av dessa kategorier man tillhör så finns det inspiration att hämta. Bloggaren Miljonär innan 30 gjorde sig känd dels för sin höga sparkvot och idoga leverne men också för att ha levt extremt snålt. Under vissa perioder så extremt att han till och med plockade pant i soprummet på sin bostadsrättsförening för att köpa mat, trots att han vid den tiden betydligt mer än en svensk snittlön.

Lämna en kommentar