Fixa första miljonen på nolltid

Bli miljonär på nolltid!

Fixa första miljonen på nolltid

Att bli miljonär är en tanke som de flesta av oss någon gång snuddat vid. Många är de som blivit skrämda av det hisnande beloppen och få känner sig utvalda att anta utmaningen. Är du en av de som satt upp målet om att bli miljonär? Här är några tips för hur du lyckas på nolltid!

Hur lång tid tar det?

Att spara ihop till en miljon kronor tar såklart olika lång tid för olika personer. En del är duktiga på att spara medan andra är sämre. Sparar man på ett vanligt bankkonto, i en fond eller lägger man pengarna i madrassen som mormor och morfar så påverkar det enormt. Okej, det här med fonder eller aktier kan kännas läskigt och därför väljer du alternativ tre; att spara i madrassen. Om vi leker med tanken på att du lyckas spara 1 000 kr per månad så kommer det ta dig lite mer än 83 år att nå ditt mål. Det känns ganska hopplöst, eller hur?

Alltså sparformen (det vill säga det sätt du väljer att spara dina pengar på) kommer att vara avgörande för om du lyckas eller inte. Bankkonto då, det är väl bra om man får lite ränta och så? Ja, om man lyckas med konststycket att få tillräckligt hög ränta så är det ett bra alternativ. Om inte annat är det bättre än madrassen. Med 0,5% ränta per år och samma sparinsats som tidigare exempel tar det dig ändå nästan 70 år att bli miljonär.

Hopplöst! Hur blir man ens miljonär då?

Det är faktiskt ganska enkelt spara pengar på rätt sätt och var konsekvent. Men vad är då rätt sätt? Jo det hänger alltså ihop med just sparformen. Om du istället för att sätta pengarna på ett vanligt sparkonto eller lägga undan kontanter väljer att investera dina pengar så kan du bli miljonär betydligt snabbare.

Börsens snittavkastning brukar räknas till ungefär 7% per år. Om du fortsatt sparar 1 000 kr per månad men har en betydligt högre avkastning i form av ränta på ränta så kommer du att nå målet på ”bara” 28 år. Mindre än hälften så lång tid som på sparkontot alltså!

28 år tänker du, det är ändå en lång tid och vi pratade om att fixa en miljon på nolltid. Lek med tanken på att du faktiskt kan spara mer än 1 000 kr per månad. Går det då dubbelt så snabbt om man sparar 2 000 kronor? Nej, men det går snabbare. När man sparar till ett mål som miljonen så är det tidiga sparandet avgörande. Det som kallas för ränta på ränta-effekten gör nämligen att du tjänar mer pengar på redan sparade pengar och ju större kapital man har tidigt desto mer pengar tjänar man genom ränta.

1 svar på ”Fixa första miljonen på nolltid”

Lämna en kommentar