Gå i pension tidigt genom utdelningsaktier (FIRE)

Tidig pension genom utdelningsaktier

Gå i pension tidigt genom utdelningsaktier (FIRE)

Att dra sig tillbaka eller gå i pension tidigt, om det så är helt eller bara delvis, är något som många dagdrömmer om men få som lyckas med. Det är inte en omöjlighet genom att lägga i en högre växel och under ett par år av extra sparsamhet faktiskt uppnå målet. För de allra flesta med en sån målsättning är det ändå en trygg känsla att fortsatt få en slags återkommande utbetalning.

Därför är tidig pension genom utdelningsaktier en mycket populär strategi för många små- och privatsparare runtom i världen. Ett begrepp som inte helt syftar på just utdelningsaktier men ändå ringar in andemeningen är FIRE (financial independent retire early). Med denna strategin bygger man upp ett ekonomiskt oberoende, i vissa sammanhang ett så kallat fuck off-kapital, med vilket man helt enkelt tillgodoser minst den avkastning man behöver för att ersätta sin månatliga inkomst.

Hur mycket pengar behöver jag för att gå i pension tidigt?

Okej, du har bestämt dig, det är väl ändå att betrakta som steg 1 i det här. Oavsett vilken anledningen till att vilja dra sig tillbaka så är det relativt sett genomförbart för majoriteten av oss alla människor. På frågan om det verkligen är sant så är det korta svaret självklart ja. Om just du lyckas beror nämligen på två huvudfaktorer. Den första är vilka förutsättningar du har att spara mycket pengar och den andra är vad ska pengarna räcka till?

Två ganska simpla frågor kan man tycka men ack så viktiga. Givetvis finns det fler faktorer som spelar in men utan att vara sann emot sig själv i dessa två så är det ingen idé att fortsätta mot målet utan istället låta det vara en dagdröm. Vilka förutsättningar man har för att kunna spara mycket pengar påverkar givetvis en hel del om man ser till inkomstgapen i samhället. Men vill man uppnå sina mål så är offerkofta inte ett dugligt plagg. Oavsett hur hög inkomst man har så är det viktigt att så stor del av den som möjligt i procent går till sparhögen. Det avgör du, inte storleken på lönekuvertet.

Utöver ett snålt leverne med hög sparkvot så är den andra avgörande faktorn, som kanske också är ännu mer intressant, nämligen hur mycket pengar behöver du? Om vi utgår från strategin med utdelningsaktier, det vill säga att du valt att investera och spara ditt kapital i aktier som delar ut hela eller delar av sin vinst till sina aktieägare, så innebär det att vi först bör räkna ut vilken ”månadslön” eller kanske ännu hellre ”månadspeng” du behöver.

De stora inkomsterna vs de små utgifterna

Enligt SCB:s statistik om medellöner i Sverige så var snittlönen för 2020 strax över 36 000 kronor i månaden. Det ger lite löst räknat omkring 25 000-27 000 efter skatt beroende på vart i landet man bor och om man är medlem i Svenska Kyrkan bland annat. Det innebär alltså att för att vi ska få ut en snittlön efter skatt behöver vi varje år erhålla 25 000 kr x 12 månader = 300 000 kr i utdelning per år.

Med vår förenklade matematik innebär det att om vi lyckas pricka in aktier med avkastning på ungefär 5% per år så behöver vi mellan 6-10 miljoner kronor i sparat kapital. Det kan låta som en hisnande summa, men tänk dig att du kan spara 12 000-20 000 kr i månaden med en avkastning på 7 %. Då når du målet på 20 års sikt. Låter det hopplöst? Okej, nu börjar det kanske trilla ner en och anan polett hos dig.

Det handlar inte nödvändigtvis om de stora inkomsterna som krävs, utan vilka utgifter vi ska täcka i framtiden. För den som vill bli helt ekonomiskt fri måste man alltså leva ett ganska sparsamt liv, klarar man sig på hälften av 25 000 kr i månaden så klarar man sig också med hälften av det uppsatta målet av sparkapital!

Tips för ett extremt sparande

En gammal tumregel för långsiktigt sparande är 10 % av lönen direkt när den landar på kontot. Det är en bra tumregel för den som vill dryga ut pensionen i 65-årsåldern. Men vill du förändra ditt liv snabbt och gå i pension tidigt så duger det inte, givetvis är det bättre än 0 %. Det kanske viktigaste rådet av alla är; börja spara redan igår. För dig som blev skrämd av att spara 20 000 kr i månaden vill jag tala om att det går, ett gott tips är att läsa den numera legendariska bloggen Miljonär innan 30 för att få tips på extremt sparande och snålt leverne.

1 svar på ”Gå i pension tidigt genom utdelningsaktier (FIRE)”

Lämna en kommentar