Nybörjare på börsen? Vi har tips och råd!

Nybörjare på börsen? Vi har tips och råd!

Nybörjare på börsen? Vi har tips och råd!

Som nybörjare inom aktiesparande och investeringar finns det många fallgropar. Det är lätt att missta tur för framgång och med vind i seglen fattar man vissa beslut utan att ens förstå varför. Det i sig kan vara farligt för dig som nybörjare på börsen. Det finns också några råd att ge noviser redan från start, bland annat handlar det om vilken typ av konto och på vilken bank eller mäklare man bör använda. Men det allra viktigaste rådet till dig som precis har börjat eller framförallt till dig som vill börja är: sätt igång.

Kom igång!

Det absolut viktigaste rådet att ge till dig som vill investera är att börja nu, helst igår. Var inte rädd för att förlora pengar, bli inte skrämd av siffror, nummer och regler. Kom ihåg att som nybörjare på börsen men även för mer erfarna börshajar gäller det att inte vara beroende av det investerade kapitalet. Vad innebär det? Jo, historisk avkastning på börsen brukar ligga omkring 7-8 % per år men det är ingen garanti. Att aktier har en hög värdering just nu innebär inte per automatik att de kommer fortsätta ha det. Men att bygga en förmögenhet tar tid i de allra flesta fall så om du vill hinna njuta av rikedomen, börja nu!

Rätt förutsättningar för nybörjare på börsen

Vad krävs för att börja investera sina pengar? Inte särskilt mycket faktiskt. Du behöver ha ett konto hos en bank eller nätmäklare som tillåter handel med värdepapper. För privatpersoner finns det något som kallas investeringssparkonto (ISK) men man kan också starta en kapitalförsäkring (KF) vilket går bra både som privatperson och företag. Det förenklar mycket i avseendet att sköta redovisning och rapportering till Skatteverket men också hur eventuella vinster och förluster beskattas.

Okej, vi krånglar inte till det här utan gör så här: Välj en bank, starta ett ISK, sätt in en summa pengar du har råd att vara utan. Det var ju enkelt, eller hur? Och nu har du faktiskt kommit jättelångt. Själva investeringen är inte gjord ännu och det är nu det blir spännande. Nu kan du välja att investera i både aktier och fonder, hur du väljer vilka aktier och fonder du ska investera i återkommer vi till i ett annat inlägg längre fram. Ett tips för dig som känner dig osäker är att välja en indexfond med låg avgift, det innebär att en fondförvaltare sköter om pengarna.

1 svar på ”Nybörjare på börsen? Vi har tips och råd!”

Lämna en kommentar