Kan man bli rik på pant? – Pantportföljen del 2

Bli rik på pant, är det möjligt? Pantprotföljen del 2

Kan man bli rik på pant? – Pantportföljen del 2

Det är dags att redovisa första månaden av mitt experiment jag valt att döpa till Pantportföljen. Ett projekt där jag utvärderar möjligheten att bli rik på pant och om det är möjligt. I det förra inlägget gjorde vi beräkningar och antaganden om hur lång tid det skulle ta att bli miljonär baserat på vad en genomsnittlig svensk pantar för per år och månad. En kort recap gör gällande att gemene man i snitt pantar för 29 kronor per månad och en uppskattning var att jag kunde få ihop pant för 160 kr per månad vilket skulle gett ungefär 53 års sparhorisont för en miljon kronor.

Hur gick det med insamling av pant, kan jag verkligen bli rik på pant?

Min tanke är att vara helt transparent i detta, jag har gjort ett litet diagram över de dagar jag pantat och vilket belopp det landat på. Några gånger har jag hittat pant på ett ”lämpligt ställe” där jag känt mig manad att plocka upp den. Exempel på det kan vara en soptunna på jobbet efter arbetstid, vid pantautomaten på mataffären eller vid en återvinningsstation. Jag har inte aktivt letat efter pant på gator och torg, där tror jag mig veta att det finns bättre behövande som hellre behöver de kronorna.

Med denna lilla disclaimer avklarad så går vi raskt på resultatet för insamlingen till pantportföljens första insättning. I juni månad landade vi på 389 kronor i pant. En astromisk summa om vi återigen tittar på statistiken från Pantamera och föregående inlägg. Det motsvarar alltså 13,5 månader av en genomsnittlig pantare och mer än dubbelt av vad jag trodde var möjligt att åstadkomma. Några förklaringar kring detta kan dels vara midsommarhelg med större sällskap och att jag erbjöd mig att ta hand om allt skräp som blev kvar (inklusive en säck med pant). Men också att jag faktiskt hittade lite pant här och var.

Enligt beräkningarna sist så skulle det med 160 kr per månad (1 920 kr per år) och 7 % avkastning per år ta hela 53 år att uppnå en miljon. Med den gågna månadens facit (förutsatt att det håller i sig) så kortar vi ner den tiden från 53 till dryga 40 år.

Den första investeringen av intjänat kapital

Okej, då är det dags för det roliga. Att investera pengarna. Det är ju hittills en otroligt blygsam summa att jobba med trots att vi i sammanhanget åstadkommit storverk. För tillfället är börsen inte någon direkt glädje men vi har ju minst 40 år på oss i experimentet att bli rik på pant så det ska nog ordna sig.

Min erfarenhet av att handla med aktier både på kort och lång sikt gör gällande att jag hellre vill ha en lite större summa för att kunna skrida till verket, därför har jag för tillfället bestämt att sätta pengarna i en indexfond med låg avgift och fortsätta att pytsa in pant i den allt eftersom. När steken har vuxit till sig (kanske om ett år eller så beroende på hur pantandet och börsens utveckling går) kan vi börja placera den mer aktivt.

Beslutet landar ändå i att det är bäst att stoppa in pengarna på marknaden redan nu, det är skakigt men vi kan förhoppningsvis få en bra uppgång härifrån och som ordspråket lyder; Time in the market beats timing the market. Alltså, jag försöker inte pricka någon specifik tidpunkt utan lever i tron att pengarna jobbar bättre på börsen än utanför.

Lämna en kommentar