Utdelningsaktier som strategi

Utdelningsaktier som strategi

Utdelningsaktier som strategi

Det här inlägget innehåller reklamlänkar från Avanza.

När det kommer till investeringar och sparande så finns det så klart ganska många olika strategier, en av de vanligare och mest populära är att bygga sin egen pengamaskin med hjälp av utdelningsaktier. Vad är utdelningsaktier och varför är det en bra strategi, om det ens är en bra strategi?

Utdelningsaktier, vad är det ens?

Okej, vi tar det från början och reder ut begreppet utdelningsaktier innan vi går in på strategin. Skillnaden mellan ”vanliga” aktier och utdelningsaktier är att egentligen väldigt enkel. Utdelningsaktier är inte en specifik bransch eller viss typ av aktier. Enkelt uttryckt är det så att när en verksamhet går bra, är lönsam och gör vinst så blir det en peng över. Den vinsten kan beslutas via bolagsstämma att man ska dela ut till aktieägarna. Det är egentligen ingen skillnad på noterade bolag (alltså på en börs) eller privatägda aktiebolag när det kommer till den processen av att dela ut vinsten.

Det finns lite andra omständigheter runt omkring som kan påverka din strategi också. I vissa fall kan en del bolag dela ut pengar vid enstaka tillfällen, exempelvis om man sålt en del av verksamheten och på så vis fått in ett stort överskott. Dessa aktier eller företag borde inte räknas med i kategorin utdelningsaktier, åtminstone inte om man bygger en pengamaskin. För att matcha kriterierna då så krävs att man med viss kontinuitet och återupprepade gånger delar ut pengar.

Sammanfattat kan man säga så här, delar ett företag ut pengar från vinsten så är det en utdelningsaktie (läs mer kring aktieutdelning hos Avanza)

Strategin bakom utdelningsaktier 2022

Det fina med att bygga sin egen välfärd med hjälp av utdelningsaktier 2022 är att det inte kräver någon slipad affärsman eller vass börshaj. Det är en strategi som passar både nybörjare men som också tillämpas av gamla rävar som Warren Buffet. Ett uttryck som brukar användas i dessa sammanhang är ”buy and hold”, det vill säga att syftet med investeringen är att vara så långsiktig att man inte säljer av innehavet.

Begreppet förklarar egentligen grundteorin bakom denna sparstrategi. Man väljer helt enkelt ut aktier som delar ut delar av eller hela sin vinst återkommande och kontinuerligt. För att snabbt kunna öka på kapitalet krävs idogt nysparande i det tidiga skedet. Det vill säga att man tillför nya friska pengar i utdelningsportföljen. Men det räcker sällan, för att kunna leva helt och hållet på utdelning från aktierna i utdelningsportföljen finns ett kapitalbehov på mellan 6-10 miljonoer kronor. Om man initialt återinvesterar hela utdelningen istället för att konsumera den så kommer snöbollseffekten eller den så kallade ränta på ränta-effekten att exponentiellt öka portföljens värde med en nästan astronomisk kraft (läs inlägget om tidig pension genom utdelningsaktier här).

Det finns såklart undantag från ”buy and hold”-strategin. Även om denna typ av investeringsstrategi inte är lika krävande som den hos en day trader så behöver man se om sitt hus emellanåt. Man kan likna det med att man vår- eller höststädar sin trädgård eller sitt källarförråd. Då gör man en större rokad om så krävs, kanske omfördelar andelar mellan aktieinnehav. Men i huvudsak är tanken att man inte ska köpa och sälja med högintensiv frekvens. Däremot att fylla på i sina aktier bör man göra så ofta man har möjlighet, det skapar också en sund vana att fortsätta spara.

Sammanfattning – börja igår!

Som med det mesta annat är det bättre att börja smått redan igår istället för att först spara ihop en grund och investera hela klumpsumman. Precis som klyschan med att man ska träna innan man börjar gå på gym. Att komma igång är riktigt enkelt, man startar ett ISK hos en nätmäklare som till exempel Avanza (betallänk) snabbt och enkelt med mobilt bank ID. Där efter flyttar man över sitt sparande och kör igång!

Lämna en kommentar